Congres buurtpreventie initiatieven

14 oktober 2019
Zaterdag 12 oktober was ook Buurtwacht Soest aanwezig bij de 2e editie Buurtpreventie Congres 2019. Je allerbeste preventie zijn jouw eigen buren, was gelijk de openingszin! Om 9:30 uur gingen de deuren bij het mooie kasteel De Schaffelaar in Barneveld open. De dag begon met een welkomstwoord van de burgemeester, dhr. Asje van Dijk en de dagvoorzitter Klaas Wilting.

Aanleiding
Vorig jaar waren we ook aanwezig bij het eerste congres. De invulling van buurtpreventie initiatieven verschillen per gemeente en soms ook per initiatief. Tijdens een congres geven gastsprekers presentaties over uiteenlopende onderwerpen en worden ervaringen uitgewisseld. Initiatiefnemers van buurtpreventie initiatieven kunnen leren van anderen en kennis opdoen vanuit landelijke ontwikkelingen en waar mogelijk ook aansluiting hierbij zoeken.

Foto: gemeente Barneveld

Plenaire gedeelte
De ochtendsessie bestond uit 4 plenaire onderdelen. Als eerste vertelden Karel Nelissen en Lucien Stöpler over de ervaringen van Lansingerland, de initiatiefnemer van vandaag en over de nieuwe Vereniging van Nederlandse Burger Veiligheidsinitiatieven (NLBVI). Het tweede gedeelte ging over een recent verschenen rapport ‘De burger kijkt mee’. Hier vertelden Daniëlle Ohler (CCV) en Wim van Amerongen van de Nationale Politie (en verantwoordelijk voor burgerparticipatie) meer over het rapport.

Het derde en tevens gezamenlijke onderdeel was een leuke en leerzame kennisquiz over buurtpreventie. Er was veel interactie met de aanwezigen wat het zeker nog interessanter maakte. Het laatste onderdeel was een presentatie van Jos Delarbre, een Belg die verantwoordelijk is voor buurtpreventie in politiezone Geel-Laakdal-Meerhout en tevens docent aan de politieschool. Hij vertelde meer over de buurtinformatienetwerken hoe deze in België zijn hoe zij te werk gaan.

Hennep
Tijdens de pauze was er tijd om langs de stands te gaan, waaronder ook een henneplaboratorium. We maakte kennis met alle zaken die te maken hebben om een henneplaboratorium op te zetten en de gevaren. Er werd vertelt over tonnen, magnetrons, centrifuges, bussen aanstekergas, draagtassen en veel meer. Ze wilde je bereiken met waakzaamheid. Dat als je ineens meerdere van een van de zaken ziet, dat er onbewust iets bewust wordt gealarmeerd in je hoofd. Dit heeft het zeker bij ons gedaan.

Interessant was om te horen hoe deze criminelen met hun afval omgaan. Waar je dan op moet letten om vervolgens de politie hierover te alarmeren. Daarnaast was er de mogelijkheid om grondstoffen te ruiken, het ene potje rook erg naar anijs en het andere naar het welbekende amaretto drankje. Voor ons een nieuwe en zeer leerzame kennismaking met de henneplaboratoria.

Ook kon er een kijkje genomen worden in het Mobiel Media Lab, een truck van de politie. Hiermee rijdt de politie door het gehele land, o.a. om scholieren uitleg te geven over drug, sexting en om met een ieder in gesprek te gaan. In veel gemeenten zijn ze al geweest en in Soest heeft de politie de 100.000ste bezoeker mogen onthalen in de truck, hiervan was binnen een foto te zien met onze burgemeester Rob Metz.

Workshops en demonstraties
Er werden verschillende workshops gegeven. Vanuit deze workshops deden we kennis op over de rechten van de burger en/of het toepassen van geweld. Alleen de politie mag geweld gebruiken, maar als burger mag je een andere burger aanhouden (vastpakken) op het moment dat er sprake is van een heterdaad. In sommige gemeenten hebben buurtwachters veel middelen tot hun beschikking. Bijvoorbeeld in Kootwijkerbroek waar de organisatie en financiering door ondernemers is opgezet. Maar goede communicatie blijft belangrijk en ook zij proberen mogelijke verdachten zo neutraal mogelijk te benaderen.

Bestolen
De dag werd afgesloten met een hapje en drankje, maar voordat iedereen hiernaartoe kon was er een spectaculaire afsluiting. De organisatie had een ‘dief’ ingehuurd en deze had alles op video vastgelegd en deze beelden werden gedeeld met iedereen. Dat was schrikken, want de buit was flink. Meerdere laptops, mobiele telefoons, autosleutels en portemonnees. Zo werden wij met de neus op de feiten gedrukt dat we nonchalanter waren, omdat er deze dag veel politie aanwezig was. Dat was echt schrikken voor iedereen en ook voor de politie .

Aanbevelingen
N.a.v. het congres een aantal speerpunten:

  • De allerbeste preventie zijn je buren;
  • Zoek samenwerking op met de gemeente(raad);
  • Terugkoppeling vanuit politie is belangrijk;
  • Promoot buurtwacht in je eigen buurt;
  • ‘Samen-werk’ en ‘samen-leven’, een gezamenlijk doel Veiligheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *