Huisregels

Buurtwacht groepen zijn bedoeld als alarmsysteem. Om ervoor te zorgen dat iedereen de groepen goed gebruikt zijn er voor Buurtwacht Soest groepen richtlijnen opgesteld. Aanvullend hierop zijn onderaan deze pagina de richtlijnen opgenomen welke specifiek gelden voor de Sociale Appgroepen.

Doel van Buurtwacht Soest
Buurtwacht Soest is als alarmsysteem bedoeld voor situaties zoals auto- of woninginbraken, diefstallen, vandalisme of voor andere zaken waarbij je snel hulp van buren wilt m.b.t. bedreigende, verdachte en/of spoedeisende situaties.

Waarschuw de hulpdiensten
Het 112 alarmnummer is bedoeld voor spoedeisende hulp. Bel dit nummer dus direct als je getuige bent van een misdrijf of voorbereidingen voor een misdrijf. Buurtwacht groepen zijn geen vervanging van politie of andere hulpdiensten.

Deel relevante informatie die past bij het doel
Deel feiten die daadwerkelijk bijdragen en passen bij het doel van Buurtwacht Soest. Elk bericht op het gebied van preventie is zinvol als deze voor de deelnemers in de groep relevant is. Beperk reacties tot de meest noodzakelijke. Uit geen persoonlijke meningen, duimpjes, smileys, etc. De groepen zijn niet bedoeld om te discussiëren.
Deel geen kettingberichten of zogenaamde hoax berichten, of berichten die je via-via ter ore zijn gekomen. Plaats geen meldingen over spam of virussen die geen betrekking hebben op de fysieke woonomgeving.

Wees discreet en respectvol
Deel signalementen en/of foto’s alleen in de groep als deze informatie daadwerkelijk van toegevoegde waarde is voor je bericht. Speel niet voor eigen rechter en realiseer je dat een persoon door berichten in de groep voor crimineel kan worden aangemerkt en dat is niet de bedoeling! Wees terughoudend met oordelen, respecteer elkaar en eventuele verdachten. Uit geen kritiek of bedreigingen naar andere deelnemers n.a.v. een geplaatst bericht, niet in de groep en ook niet privé. Heb je moeite met een bericht? Neem dan 1-op-1 contact op met de beheerder van je groep.

Maak geen persoonsgegevens openbaar
Volgens de privacywetgeving mag je geen persoonsgegevens openbaar maken. Buurtwacht Soest groepen zijn besloten en daarin kun je relevante informatie en signalementen volgens de richtlijnen met je buren delen. Maar stuur geen persoonsgegevens door buiten de besloten groepen en/of maak deze gegevens niet op een andere manier openbaar.

Aan- en afmelden van een groep
Meld je af via het formulier op de website of rechtstreeks bij de beheerder van je groep als je niet meer mee wilt doen. Een WhatsApp groep kun je ook verlaten via je groepsinstellingen in WhatsApp.

Rol van de beheerder
De beheerder kan in een groep aanvullende regels afspreken. De beheerder van een groep kan ervoor kiezen om aanmeldingen van deelnemers verifiëren. Als er twijfels zijn over je intenties of als je berichten plaatst die niet in de groep horen dan kan de beheerder je daar op aanspreken en eventueel verwijderen. Er zijn ook richtlijnen voor beheerders opgesteld. Als je vragen hebt stel je die aan de beheerder via een privé bericht.

Sociale appgroepen
De sociale appgroepen gebruik je voor algemene berichten aan je buren. De groepen zijn herkenbaar aan hun naam: SocialAlert … Allerlei onderwerpen waarvoor de alarmgroepen geen ruimte bieden kun je delen via de sociale WhatsAppgroep van jouw buurt. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je de fatsoensnormen in acht neemt. Dus niet schelden, beledigen of vloeken. Het is toch mooi om op deze manier met je buren in contact te blijven? Het beheer van de groep is beperkt tot het bewaken van de fatsoensnormen. Ook wordt gekeken of de groepen niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan een bericht ‘van buur tot buur’. Om dit te onderstrepen is het niet toegestaan om deel te nemen aan meer twee sociale appgroepen van Buurtwacht Soest. Gebruik de groepen niet als megafoon om je zin te krijgen… een keer een politiek issue ter sprake brengen is echt wel ‘sociaal’ maar zodra bepaald type berichten met regelmaat geplaatst worden of de groepen voor activisme worden gebruikt kan het zijn dat de beheerder of andere deelnemer je vraagt de berichten hierover te stoppen. Ga dan niet in discussie. wees sociaal, blijf beleefd.