Verslag informatieavond

1 oktober 2019
Informatieavond ‘ Herken verdacht gedrag’ goed bezocht
Zo’n 40 inwoners van gemeente Soest waren er aanwezig tijdens de informatieavond over verdacht gedrag op 30 september 2019. De avond welke georganiseerd werd door gemeente en politie trok aardig wat belangstelling. Bijzonder hierbij was de positie welke Buurtwacht Soest deze avond kreeg.

Welkom door gemeente Soest
Namens de gemeente heette Maartje van Loon, veiligheidsfunctionaris van gemeente Soest, de aanwezigen welkom. Geen lange toespraak, maar een bedankje en welkom voor alle aanwezigen en een uiting van waardering voor alle inzet en moeite welke burgers investeren in een veilige woonomgeving.

Presentatie politie
Namens politie Midden Nederland waren Ronald Jaspers Focks en Ralph Zwikker een gewaagd duo die de interactie op een leuke manier opzochten. De presentatie die ze gaven had precies dezelfde insteek als die van 3,5 jaar geleden, maar natuurlijk met bijgewerkte cijfers. Destijds trokken twee informatieavonden in totaal meer dan 100 geïnteresseerden. Het aantal inbraken is de laatste aanmerkelijk teruggelopen. Toch nog geen reden om gerust achterover te leunen, want wist je dat er in Nederland elk uur ca 8 inbraken plaatsvinden? Maar wat kunnen wij hieraan doen?

Wat moet je doen als je iets vreemds ziet? Wat doe je als er midden in de nacht bij je wordt aangebeld? Juist, bel direct en vooral als eerste 1-1-2!

Onthoud één telefoonnummer: 1 1 2 !!
en mocht je ooit een andere gehoord hebben… vergeet die gerust!

Verdachte of afwijkende situaties meld je altijd via 112. Dat is de oproep aan alle aanwezigen. De politie gebruikte de tijd goed door duidelijke voorbeelden en feiten te delen. Via Buurtwacht Soest beheerders zal binnenkort een overzicht met de belangrijkste aandachtspunten of maatregelen gedeeld worden met deelnemers.

Buurtwacht Soest ‘De ogen en oren’ in gemeente Soest
Namens Buurtwacht Soest mocht Daphne Pasop als vrijwilliger van Buurtwacht Soest een uitleg geven over Buurtwacht Soest. In de korte tijd die we kregen werden aanwezigen bijgepraat over de intentieovereenkomst met gemeente en politie. De samenwerking en gemaakte afspraken zijn een resultaat waar we trots op zijn.

De werkwijze van Buurtwacht Soest en een bewuste keuze om af te wijken van de landelijke norm is het gedrag waar Buurtwacht Soest op afwijkt van de landelijke norm. Voor ons is het normaal en in Soest daarom ook allang niet meer afwijkend, maar veel passender bij de wensen van deelnemers. Waar de politie in hun presentatie de S-A-A-R methode nog als voorwaarde voor WhatsAppgroepen benoemde zorgde de uitleg van Daphne ervoor dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is voor alle situaties. Door de S-A-A-R methode niet standaard te hanteren voor het gebruik van alarm WhatsAppgroepen wordt een drempel weggenomen. Waarom zou je een deelnemer verbieden om een verdachte situatie via de Appgroep te melden als deze persoon nog niet de vrijheid durft te nemen om daadwerkelijk 1-1-2 te bellen? Nee, volgens Daphne kan tolerantie in het gebruik van de groepen er juist voor zorgen dat de persoon na interactie vanuit de WhatsAppgroep alsnog besluit om 1-1-2 te bellen!

Daphne: We zien liever dat iemand een paar minuten later met 1-1-2 gaat bellen, dan dat er helemaal niet gebeld wordt!

We kijken dan ook terug op een geslaagde avond. Daarnaast kregen we ook van aanwezigen en beheerders te horen dat ook zij veel hebben opgestoken van deze avond. Dus politie en gemeente Soest… bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *