Er ligt een tandenstoker op mijn deurmat

2 februari 2018

Twee keer per dag poetsen, twee keer per dag stokeren. Met een tandartsassistente als moeder ben ik van jongs af aan gehersenspoeld met deze woorden als was het communistische propaganda.

Praatjes vullen geen gaatjes, maar de tandarts doet dat wel als je niet goed voor je gebit zorgt. Dus zorg ik er braaf voor dat er altijd een doosje tandenstokers in mijn tas zit.

Tandenstokers hebben blijkbaar meerdere functies. Inbrekers hebben wat nieuws bedacht. Ze markeren huizen met een tandenstoker bij de voordeur en de deurpost. Als de stokers blijven hangen, kunnen ze in één oogopslag zien wie er niet thuis is.

Het moet toch niet gekker worden. In een tijd waar criminelen hele beveiligingssystemen hacken met de meest complexe technologieën, strooien ze in Soest met stukjes hout. Geniaal in zijn eenvoud, want niemand die het verwacht. En als de inbrekers dan je waardevolle bezittingen weghalen, doen ze dat in ieder geval niet met stukjes draadjesvlees tussen hun tanden.

Moet ik nu panisch mijn gazon doorspitten? De kleinste splinter kan immers een aanwijzing zijn. Ik zie mezelf al 112 bellen. ,,Meneer de agent? Ja, er ligt een tandenstoker op mijn deurmat!” Dan krijg ik vast geen aangifteformulier, maar een doorverwijzing naar een psycholoog gestuurd. Het klinkt als de grap van de eeuw, maar is toch echt een serieuze zaak. De politie Soest waarschuwt er zelfs over op Twitter. Vooral in de wijk Soestdijk (oh leuk, mijn wijk!) moeten bewoners extra alert zijn.

Hoewel het aantal woninginbraken in Soest vorig jaar met 24 procent is gedaald, is elke inbraak er nog steeds één te veel. Moraal van het verhaal: inbrekers worden steeds creatiever. Staan ze ineens voor je deur als louche glazenwasser, dubbelzinnige bezorger of zielig oud dametje met een babbeltruc. Het maakt me weemoedig, want je kunt niets of niemand meer vertrouwen. Zelfs niet je goede oude tandenstoker, bestrijder van tandplak en restjes draadjesvlees.

Dit moeten we niet toelaten, niet in ons dorp. We moeten een stokje steken voor die stokerdieven. Wees alert, dames en heren. Aan de voordeur wordt niet gestokerd.


Bronvermelding: AD Amersfoortse Courant, Bernadette Keizer, 29 januari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *