OM vervolgt criminele bende

7 februari 2018

Met de aanhouding van een zevende verdachte, is het onderzoek naar een inbrekersbende uit Soest afgerond. Dat vertelde de officier van justitie dinsdag op de zitting van de rechtbank in Utrecht.

Daar moesten twee verdachten die het langst in voorarrest hebben gezeten, een 35-jarige Soesterse en een 19-jarige jongen, nog verschijnen. De aanhouding van de bende in Smitsveen leidde volgens de politie tot een ‘absurde’ daling in het aantal inbraken deze zomer.

HARDE KLAPPEN
De bende bestaat uit zes mannen en een vrouw. Op de uiteindelijke dagvaarding staan acht inbraken in Soest en Soesterberg. De mannen worden ook verdacht van de inbraak in april aan de Smitsweg waarbij een 77-jarige bewoonster harde klappen kreeg. De bende drong vaak overdag woningen binnen door op de eerste verdieping naar binnen te klimmen en met een breekijzer of schroevendraaier een raam of deur open te breken. De buit bestond uit telefoons, laptops en sieraden. Op de dagvaarding staan verder inbraken aan de Klaarwaterweg, de Middelwijkstraat, de Willem de Zwijgerlaan, De Korte Ossendam, de Smitsweg, de Bunder en de Generaal Winkelmanstraat in Soesterberg.

Een 35-jarige Soesterse werd vlak voor kerst na drie maanden voorarrest vrijgelaten om persoonlijke redenen. Volgens het OM is de vrouw volwaardig lid van de criminele bende. De Soesterse zou vooral laptops hebben geheeld. De vrouw zelf vertelde dat het repareren van computers haar hobby is. Ze zal voortaan beter uitkijken met de spullen die ze aanneemt, verklaarde zij eerder. Ze vertelde dat zij nog nooit zo lang gescheiden is geweest van haar dochtertje. De rechtbank vond dat de vrouw de verjaardag van haar dochtertje thuis mag bijwonen.

VAKER VEROORDEELD
Een 19-jarige verdachte moest tot na de jaarwisseling in de cel blijven. Hij mocht met kerst niet naar zijn moeder toe. Deze jongen is vaker veroordeeld. De rechtbank durfde hem niet vrij te laten, omdat hij rond oud en nieuw tijdens de vakantie geen begeleiding van de reclassering zou kunnen krijgen. De man is inmiddels vrij en heeft zich volgens zijn advocaat keurig netjes gedragen.

Ook de officier van justitie had er geen moeite mee dat alle verdachten nu op vrije voeten blijven. De officier vertelde dat het einddossier klaar is. Het te dik geworden om digitaal rond te sturen. Het OM moet het voor alle advocaten op papier uitprinten. De volgende zitting in deze zaak is op 24 april. Dan moeten alle verdachten in de rechtbank verschijnen en hun advocaten mogen onderzoekswensen indienen. De inhoudelijke behandeling is waarschijnlijk drie maanden later.


Bronvermelding: Soester Courant, 7 februari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *