Brandmelders redden levens


17 september 2016

Ontzetting en veel hulp na de brand van afgelopen donderdag, waardoor niet alleen een loods van de gemeente, maar ook het kinderdagverblijf De Kinderruimte volledig uitbrandde. Ontzetting bij omwonden en betrokkenen. En dan de vraag, hoe kon dit gebeuren?

De gemeente heeft bevestigd dat er in de grote loods van de gemeente geen brandalarm aanwezig was en het is onduidelijk hoelang de brand al woedde.

gene16092016

Een brandwerende wand heeft de brand zeker een half uur tot een uur kunnen tegenhouden, zoals we lezen in een artikel van Gooi en Eemlander. Pas toen het inbraakalarm van de gemeente (dan is er zeker al sprake van een felle uitslaande brand) en het brandalarm van een aangrenzende ruimte of gebouw afgingen kwam de melding door. Gelukkig werden de medewerkers van het kinderdagverblijf op tijd gewaarschuwd door een ouder die de brand zag, maar de brandweer kon het overslaan van de brand die in de loods is begonnen niet meer voorkomen.

Brandmelders zijn van groot belang. In dit geval zijn er gelukkig geen slachtoffers gevallen, maar dat had heel anders kunnen uitpakken als de brand niet gezien was. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Bij een woningbrand is de kans om de woning op tijd te verlaten groter, of bijna helemaal afhankelijk van de aanwezigheid van een rookmelder. Als je slaapt ruik je niets en dan wordt je niet wakker van de rooklucht. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. vaak al binnen enkele minuten!

Rookmelders zijn echt van levensbelang, en de meeste mensen weten dat wel. Toch heeft nog lang niet iedereen een rookmelder, of is die wel ooit aangeschaft, maar ligt die nog in de verpakking, of is de batterij er na een tijdje uit gehaald en niet meer vervangen.

Actie voor inwoners in Soest
rookmelder-200x200
De Brandwondenstichting heeft een hele degelijke rookmelder, de ST620-BNLT met thermoptek technologie met lithium (10-jaars) batterij, ook bekend van het brandmelderteam. Maar 24 euro is voor veel mensen best veel, daarom biedt Buurtpreventie Soest hem aan voor € 20,-, maar let op: De actie is tijdelijk en bestellen kan alleen in september 2016. Gewoon een e-mail naar info@buurtpreventiesoest.nl

Tip: Heeft u een grotere woning met meerdere ruimten en bent u bang dat u de rookmelder verderop in huis niet zult horen? Neem dan koppelbare rookmelders. Deze zijn draadloos met elkaar gekoppeld. Ook weer voorzien van een lithium (10-jaars) batterij. Je moet er natuurlijk wel minimaal twee bestellen om ze draadloos te kunnen koppelen. De draadloze rookmelder is door de draadloze techniek wel een duurder, € 50,- per/stuk. (alleen in september)

Meer informatie: info@buurtpreventiesoest.nl

Een gedachte over “Brandmelders redden levens”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *