Bewoners melden zich massaal voor Whatsapp groepen in Soest-Zuid

13 januari 2016

Nadat er een paar keer aandacht is geweest in de media voor de zogenaamde Whatsapp groepen, nam het oprichten van zulke groepen in Soest-Zuid een echte vlucht. Bewoners van een straat of buurt spreken af om elkaar via een “app” (programmaatje op je telefoon) te waarschuwen als er iets aan de hand is. Dit kan daadwerkelijk een noodgeval zijn, zoals een inbraak of vernieling, maar ook verdachte situaties als een auto die al voor de derde keer langzaam door de straat rijdt. Het is niet de bedoeling om boeven te vangen, maar vooral preventief te werken en de plannen verstoren van de potentiële overtreders. Als een persoon weet dat hij gezien en opgevallen is in een straat, zal hij daar niet zo snel gaan inbreken.

Een mooi voorbeeld is dan ook de melding van een bewoner dat er een verdachte auto ergens staat en dat vervolgens drie andere buren de hond gaan uitlaten en expres even langs de auto lopen en zo laten zien dat ze de auto in de gaten houden. Als er ingegrepen moet worden dan is dat de taak van de politie, die in zo’n situatie ook gewaarschuwd moet worden. Het is een zaak van de bewoners om zelf de groepen op te richten, maar het WBT helpt hierbij en coördineert, zodat er geen twee groepen in één straatdeel komen. Ook kennen de bewoners hun eigen omgeving het beste en kunnen daarom sneller dan een ander zien of een situatie verdacht is.

whatsappkaartsoestzuidNu worden in alle wijken zulke groepen opgericht, maar Soest-Zuid onderscheidt zich doordat hier de groepjes klein gehouden worden. “Een bewoner is niet geïnteresseerd wat er aan de andere kant van de wijk gebeurt, maar wel in zijn eigen straat en misschien een straat verderop” aldus  Roel van Dooremaal, de voorzitter van het WBT in Soest-Zuid. Andere wijken delen de wijk op in grotere blokken, maar dat wil wel zeggen dat er meer berichten komen waar je niet in geïnteresseerd bent. In Zuid gaat het echt per straat, hofje, of zelfs een deel van de straat. Op dit moment zijn er 37 groepen gedefinieerd, en ongeveer 20 hebben al een aanzienlijk aantal leden. Bewoners worden dan ook van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

Bij elkaar hebben we al meer dan 300 deelnemers. Het WBT coördineert alleen en laat het aan de bewoners over om hun eigen groep voor hun straat te beheren. Een groep heeft één of meerdere beheerders die tot taak hebben de aanmelders in de groep te plaatsen en ze dienen als aanspreekpunt voor die groep. Gebeurt er niets verdachts, dan kan het weken en soms maanden stil zijn in de groep, maar het is fijn dat die groep er dan is als het nodig is. In Klaarwater is de groep al een keer effectief opgetreden en zijn daders verjaagd zonder dat ze hun buit mee konden nemen.

Op deze website kan iedereen zich aanmelden. De twee eisen zijn dat men WhatsApp op de telefoon heeft, en in het gebied woont waarvoor men zich aanmeldt. Omdat er per wijk andere procedures gelden, kan men zich het beste zo inschrijven, en wordt alles dan naar de juiste groep verder gestuurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *