Reageren

15 april 2018
Wat kun je zelf doen?
Je bent getuige van een verdachte situatie. De politie is al gebeld en via de App zijn de mensen in de buurt geïnformeerd. Dan is het afwachten, of kunnen we als buurt nog iets doen?

Je kunt reageren, maar alleen als dit veilig kan. Maar wat bedoelen we met reageren? Met reageren bedoelen we niet dat we via de App allemaal vooronderstellingen gaan delen, of onze frustratie met de buren gaan delen over de brutaliteit van de daders. Een stroom aan overbodige berichten doet geen goed aan de overzichtelijkheid van de feiten in de App. De App komt pas weer in beeld als er nieuwe feiten gemeld kunnen worden die relevant zijn. Maar, wat bedoelen we dan wel?

Reageren
Reageer, bijvoorbeeld door naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dan om de plannen van de verdachte persoon te verstoren (zaak stuk maken). Doe dit alleen als dit veilig en zonder risico’s kan. Dit is de formele tekst, maar wat kun je nu zelf doen?

  • Wees alert, of je nu thuis bent, binnen of buiten. Ook als je binnen bent kun je de straat voor je huis wat extra in de gaten houden.
  • Ga als je gelegenheid hebt en dit veilig kan naar buiten en laat je zien. Alleen al je aanwezigheid is een signaal aan de omgeving dat de buurt alert is.
  • Meld verdachte situaties of nieuwe feiten direct via de App. Houd het bij de feiten, want de groep moet juist op dit moment beschikbaar blijven voor relevante informatie. En de melder kan via de App de berichten van buren lezen en kan die doorgeven in het contact dat er is met de politie.
  • Het aanspreken van een verdachte persoon kan interessante nieuwe feiten opleveren. Zoals hoe die persoon reageert, hoe de persoon eruit ziet, de manier van spreken, etc. En je voorkomt er mee dat de persoon zijn activiteiten voortzet. Maar wees je wel bewust van mogelijke risico’s. Soms is het beter de komst van politie af te wachten en politie te informeren over je bevindingen, bijvoorbeeld als je ze in een auto hebt zien stappen door voertuiginformatie zoals merk/type/kleur en kenteken en aantal inzittenden aan de politie te verstrekken.

Oproep
Is er in de buurt een verdachte situatie of heeft er een misdrijf plaatsgevonden? Misschien heb je het zelf gezien, of kreeg je een bericht via de App… Dan is de oproep om extra alert te zijn. De persoon die de melding geplaatst heeft is de potentiële daders mogelijk al uit het oog verloren. Reageer dus als dit veilig kan.

Sta klaar voor je buren. De volgende keer zijn ze er voor jou.
Dit is de R van Reageren. Help je ook mee onze buurt veilig te houden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *