Dalende trend woninginbraken in Soest

6 april 2019
Het aantal woninginbraken in de gemeente Soest is afgelopen periode merkbaar afgenomen. In de maand maart was er ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder een daling van 60 procent. Over het eerste kwartaal van 2019 was er ten opzichte van een jaar eerder een daling van 48 procent.

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
De daling van het aantal woninginbraken is in heel Nederland merkbaar. Het CCV (centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid) publiceerde dit al eerder. Tegelijk is dit een risico, want door een dalende trend verslapt de aandacht voor het onderwerp. Dit kan betekenen dat het aantal woninginbraken binnen de kortste keren weer zal stijgen.

Trots op de politie
Toch is de daling in Soest zeker wel iets om trots om te zijn. Want Soest doet het goed als je kijkt naar omliggende gemeenten.

In Utrecht (stad) daalde het aantal inbraken in maart t.o.v. een jaar eerder met 20 procent en in gemeente Amersfoort was er juist sprake van een stijging van 48 procent.

Er is wellicht reden om trots te zijn op het politieteam Bunschoten, Eemnes, De Bilt, Baarn, Soest. In gemeente Bilthoven daalde het aantal inbraken in maart t.o.v. een jaar eerder met 50 procent, in gemeente Baarn met 41 procent en in Eemnes en Bunschoten zijn er in maart 2019 helemaal geen inbraken gemeld wat voor die gemeenten dus zelfs voor een daling van 100 procent zorgt. Bedankt politie Soest! (team Bunschoten, Eemnes, De Bilt, Baarn en Soest)

Trots op burgers
Bij Buurtwacht Soest is afgelopen jaar continu doorgewerkt, bijvoorbeeld met de Buurtwacht Soest App. Op dit moment zitten er alleen in deze App meer dan 1200 deelnemers welke met één druk op de knop gewaarschuwd kunnen worden bij verdachte situaties. Recent verwijderden we in deze App zo’n 500 slapende accounts welke in onze telling dus al niet meer meegenomen zijn. Eind december telden we ook de deelnemers in de WhatsApp groepen en dat waren er toen ongeveer 1900. Hoewel deze niet in aantallen zijn op te tellen is het toch redelijk om te veronderstellen dat we met Buurtwacht Soest al snel 2500 mensen verspreid over heel de gemeente Soest kunnen alarmeren.

Hoewel burgernet (als voorbeeld) vermoedelijk een groter bereik heeft maken wij wel een verschil doordat bij ons de deelnemers zelf hun verdachte situaties kunnen melden. Dus we zijn ook trots op alle deelnemers die zich hebben aangemeld en met elkaar onze gemeente veilig willen houden.

Oproep
Laten we alert blijven om in tijden dat de criminaliteit weer zou gaan stijgen direct te handelen. Stimuleer je buren en vrienden in gemeente Soest om zich ook aan te melden bij Buurtwacht Soest.

Nu de zomermaanden er weer aankomen en veel mensen misschien weer wat vaker of langer met vakantie gaan kunnen de inbraakcijfers zomaar weer toe gaan nemen. In de zomer kunnen ook het aantal insluipingen toenemen waarbij men zomaar even je woning binnenloopt om je kostbaarheden die bijvoorbeeld op tafel liggen of in je tas zitten mee te nemen.

En laten we met elkaar behalve waakzaam ook nuchter en weldenkend blijven.

‘Bij ons in de straat letten wij op de vreemde maar weten wij wel wie er woont in de straat hoe goed kennen wij in de straat onze buren. hoe vreemd blijft een buur als je nooit met hem praat’

Citaat van stadsdichter Gerard Wortel:
Facebook publicatie 26 januari 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *