Brommen

30 april 2017

In tijden als deze moet je alert zijn. Daarom is iedere bewuste burger lid van een buurtwhatsapp. Omdat ik zelf niet zo alert ben, maar graag doe alsof, ben ik ook maar lid geworden.

Bron: Column Bernadette Keizer , www.ad.nl

Het is fascinerend om te zien. Als haviken waken de leden van mijn buurtapp over de wijk. Niets ontgaat ze. Van het verdachte Poolse busje dat ’s avonds door de buurt rijdt tot de Marokkaanse jongens die peuken roken in de speeltuin.

Onlangs werd de wijkagent ook lid van de buurtwhatsapp. Hij ontving twee welkomreacties, toen Hans het welletjes vond. ‘Kunnen we het even zakelijk houden en deze groepsapp gebruiken waar hij nodig voor is aub’, appte hij.

Wijkagent Bram zweeg, maar buurvrouw Sandra schoot het in het verkeerde keelgat. ‘Mogen we onze wijkagent niet eens welkom heten?!’ Hans’ antwoord is een link naar de groepsregels, de Tien Geboden van de buurtwhatsapp. Kort samengevat: meld nood of zwijg tot in den dood.

Feestdagen zijn geen uitzondering voor de regel. Ergens tussen brunch en diner wenst Petra ons een vrolijk Pasen. ‘Opzouten, hier is ie niet voor!!!’ tiert Hans. Petra heeft de groep verlaten. Opgeruimd staat netjes, vindt een stel andere bewoners.

Ik stel me graag voor wie de personen achter die telefoonnummers zijn. Frank is makelaar en vindt veiligheid de lijm die onze blanke buurt bij elkaar houdt. Gerda ontgaat niets vanachter de geraniums. En Marcel, tja, die is gewoon graag boos. Ze spreken elkaar niet op straat, maar zijn bondgenoten in de buurtapp.

Straatgenoot Ineke begrijpt het niet. ‘Ik kijk met verbazing naar de apps in deze groep’, typt ze. ‘Waarom zo veel intolerantie naar elkaars goed bedoelde berichten?’ Gaat dit er in andere buurtapps ook zo aan toe? vraagt ze zich af. Ze krijgt een duimpje omlaag van Hans. ‘Houd je aan de spelregels’, appt hij stug.

Hans heeft net zo veel compassie als een putdeksel. Ik vraag me af of hij zijn vrouw ook herinnert aan de spelregels, als ze ’s avonds vraagt hoe zijn dag is geweest.

Meer drama in mijn buurtapp dan op GTST dus. Vermakelijk is het wel, maar ik vraag me af: is dit normaal? Zit er in elke buurtapp een Hans of is mijn burgerlijke buurt eerder een toko vol tokkies? Buurt-apps horen de wijk veiliger en leefbaarder te maken. Hoe helpt snauwen en zeiken daarbij? Denk niet dat dieven stilletjes onze straat voorbijrijden, als ze weten wat er in de groep gebeurt. In de tijd die wij bezig zijn met brommen, verdwijnt de brommer van de buurman.

Ik kom Hans weleens tegen op straat, maar gedag zeg ik niet. Ik hou me aan de spelregels.


Toelichting van de auteur: namen in dit artikel zijn gefingeerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *