Sociale groepen

Veel deelnemers welke wij spreken zijn bijzonder positief dat er behalve alarmgroepen ook zogenaamde sociale WhatsAppgroepen in Soest zijn opgezet. Via de sociale groepen zie je mooie initiatieven en berichten voorbijkomen. Tegelijk zijn deze groepen laagdrempelig voor het melden van minder urgente zaken.

De belangrijkste verschillen willen we graag in kaart brengen, want het is echt niet nodig terughoudend te zijn. Verwarring tussen de ene en andere WhatsAppgroep? Die zou kunnen ontstaan, maar doordat de sociale WhatsAppgroepen bijpassende groepsnamen hebben, zoals Sociaal, of Informeel, en dus geen uitgeschreven ‘BuurtWhatsApp’ zal er nooit echt onduidelijkheid ontstaan. Maar welk bericht plaats je nu eigenlijk in een sociale groep?

Hieronder een overzicht met zomaar wat voorbeelden. Een sociale groep kent weinig regels, dus het overzicht is zeker niet uitputtend:

  • Idee├źn voor een buurtfeestje of cateraar;
  • Hulp voor boodschappen, als je er zelf even niet meer uitkomt;
  • Oppas voor als je ineens naar het ziekenhuis moet, en toch graag iemand uit je eigen buurt zou vinden;
  • De fiets van je zoon/dochter, die deze ergens heeft laten staan maar echt vergeten is op welke plek dat was;
  • Je vindt iets op straat en je wilt weten of iemand in de buurt dit misschien verloren is;
  • Je huisdier is weggelopen en je hoopt dat iemand anders deze gezien heeft.

Berichten aan je buren, via de sociale WhatsAppgroep, met als belangrijkste uitgangspunt dat je de fatsoensnormen in acht neemt. Dus niet schelden, beledigen of vloeken. Het is toch mooi om op deze manier met je buren in contact te blijven?

We weten dat er behoefte is aan een laagdrempelige manier om met elkaar in contact te zijn. Ook is er behoefte aan een aparte groep voor alarmmeldingen. Veel deelnemers zetten het geluid van de eerste groep uit, en van de alarmgroep aan. Omdat deze elkaar prima aanvullen kiezen we er graag voor om deze sociale groepen aan te bevelen.

Alternatief voor Nextdoor en Buurtapp
Sociale WhatsAppgroepen bieden in tegenstelling tot andere App’s zoals Nextdoor en Buurtapp, geen ongevraagde e-mail en contactverzoeken. Ook kun je niet zomaar een bericht krijgen van iemand die aan de andere kant van Soest woont en het leuk vind om via de functie ‘alle groepen’ iedereen in Soest een bericht te sturen. Je hebt geen apart account nodig, en WhatsApp heb je vermoedelijk toch al op je telefoon staan? Doe je mee?