Vragen en antwoorden (algemeen)

Op deze pagina een overzicht van veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Kun je je vraag niet vinden, neem dan contact op met je beheerder of gebruik het feedbackformulier op deze pagina.

Algemeen

Buurtwacht Soest

Wie zitten er achter Buurtwacht Soest?

Wij zijn, net als jij, inwoner(s) van Soest. De beheerders van Buurtwacht Soest groepen wonen in verschillende wijken in Soest. Het zou zo maar kunnen dat je buurman of buurvrouw deelnemer of beheerder is van een Buurtwacht groep.

Is er draagvlak voor dit initiatief bij gemeente en politie?

Jazeker. De omvang van Buurtwacht Soest heeft er inmiddels aan bijgedragen dat er concrete afspraken gemaakt worden en we echt ‘samen optrekken en aan tafel zitten’ met gemeente (incl. toezicht en handhaving) en politie.

Wat doen beheerders?

Als je je aanmeld voor de WhatsAppgroep neemt een beheerder (vaak via WhatsApp) contact met je op. Je weet dan wie je beheerder is. Soms zijn er meerdere beheerders, je ziet de nummers van je beheerders in de groepsinformatie van je WhatsApp groep.

Achter de Buurtwacht Soest App zitten meerdere beheerders. Beheerders in de Buurtwacht Soest App doen hun werk vooral op de achtergrond, waardoor ze minder ‘aanwezig’ zijn als beheerders in WhatsAppgroepen. Je weet in principe nooit welke beheerder jouw melding heeft doorzet.

De rol van de beheerder is ook in de huisregels omschreven.

Wat doen de beheerders met mijn gegevens?

Om je toe te voegen aan een WhatsAppgroep geef je informatie aan ons door via de website. De gegevens komen bij de beheerder van de betreffende groep. Beheerders van andere groepen krijgen die informatie niet. Hoe beheerders met je gegevens omgaan is uitgewerkt in ons privacy statement.

In de Buurtwacht Soest App heeft alleen de initiatiefnemer van de App inzage in alle informatie die je doorgeeft en gebruikt deze voor beheer van de App en om je te kunnen toevoegen of verwijderen als deelnemer. Dit wordt alleen voor dat doel gebruikt. Je ontvangt een brief op het huisadres die je opgeeft, welke vaak door initiatiefnemer of een vrijwilliger die eigenlijk niks van je weet behalve je naam en adres, bezorgd wordt. Initiatiefnemer kan je ook via e-mail benaderen voor vragen over je deelname of alarmmeldingen.

In de Buurtwacht Soest App zijn meerdere beheerders welke verantwoordelijk zijn voor gebruik van gegevens in de App. Ze kunnen niet je huisadres of e-mailadres zien, maar zien wel je naam en de informatie (zoals optioneel een telefoonnummer) die je zelf met een alarmmelding meestuurt. Zolang je niks verstuurd zien ze je dus ook niet. Hoe we omgaan met je gegevens is uitgewerkt in ons privacy statement.

Wat weten deelnemers van mij?

Bij de WhatsAppgroepen kunnen deelnemers je mobiele telefoonnummer zien. Afhankelijk van je instellingen in WhatsApp is ook je naam, profielfoto, status, etc. zichtbaar.

In de Buurtwacht Soest App weten deelnemers in principe niks over jou, tenzij je in een reactie zelf bewust je naam of gegevens vermeld. In de app zit een mogelijkheid om onder een publieke naam (zogenaamde schuilnaam) een reactie te kunnen plaatsen.

WhatsAppgroepen of Buurtwacht Soest App

Wat is het verschil tussen de Buurtwacht WhatsAppgroepen en de aparte Buurtwacht Soest App?

WhatsApp is een App die bijna iedereen al op de smartphone heeft staan. De Buurtwacht Soest App is een aparte App die geïnstalleerd kan worden vanuit de Google Play en iOS App store en speciaal voor Soest is gemaakt.

Bij WhatsApp word je na aanmelding door een beheerder toegevoegd aan een WhatsAppgroep. In die groep communiceer je direct met je buren. Je kunt via de groep berichten (meldingen) plaatsen of die van je buren lezen.

Ook in de App wordt je na aanmelding door een beheerder toegevoegd en kun je via de App alarmmeldingen versturen en krijg je toegang tot alarmmeldingen in Soest, kunt per type melding of wijk je notificatie instellingen naar wens instellen.

Moet ik me voor WhatsApp en de Buurtwacht Soest App apart aanmelden?

Je kunt zelf bepalen wat bij je past en waarvoor je je wilt aanmelden.

Belangrijke berichten worden door beheerders in de Buurtwacht Soest App en in de WhatsAppgroepen geplaatst. Verspreiding van berichten via de App gaat in praktijk iets sneller, maar er zijn ook situaties waarin de WhatsAppgroep iets eerder op de hoogte wordt gebracht. Dit is doorgaans het geval als deelnemers de melding via de WhatsAppgroep melden. Je kunt hier vooraf geen inschatting van maken, dus wij vinden dat het niet uit maakt. Je kunt je voor beiden aanmelden, maar dat is zeker geen vereiste. Ben je deelnemer in een WhatsAppgroep van Buurtwacht Soest, of deelnemer in de Buurtwacht Soest App, dan kun je meldingen ontvangen en versturen en mis je dus niks.

Als je beiden wilt gebruiken is het inderdaad nodig om je via de website aan te melden voor een WhatsAppgroep en daarnaast via de App jezelf te registreren en aan te melden. De groepen en de App hebben geen gezamenlijke administratie.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen als ik kies voor de Buurtwacht Soest App?

Meest genoemde nadeel is dat je een aparte App op je telefoon moet installeren en je de App niet kunt gebruiken op telefoons met een oud besturingssysteem. Of dit voor jou een nadeel is kun je zelf bepalen. De meeste telefoons kunnen de App prima aan.

Een voordeel is dat je in de Buurtwacht Soest App meer anoniem bent voor andere deelnemers en de meeste gebruikers geven aan dat ze het fijn vinden dat er geen discussies gevoerd kunnen worden. Het gebruik is iets zakelijker dan met WhatsAppgroepen. Ook dit wordt afwisselend door gebruikers als voordeel of nadeel ervaren.

Voordeel dat we de App zelf ontwikkelen is dat er echt sprake is van maatwerk. Precies die functies die we wilden hebben zijn in de App gebouwd. Budget is wel beperkt waardoor niet alles mogelijk is. Door sommige deelnemers wordt dit als een beperking gezien. Ze vinden de menustructuur onhandig gekozen, of hebben opmerkingen op de vormgeving.

De Buurtwacht Soest App is ook voor personen welke minder goed kleuren kunnen onderscheiden (kleurenblindheid) te gebruiken.

In de App kun je meldingen uit alle wijken teruglezen en naar wens notificaties instellen voor wijken waarvoor je ook een melding wilt ontvangen als daar een bericht wordt geplaatst.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen als ik kies om me aan te melden voor een WhatsAppgroep

Meest genoemde nadeel is dat je telefoonnummer zichtbaar is voor anderen en je dus niet anoniem bent.

Een ander nadeel die veel gebruikers als storend ervaren (dit is persoonlijk) is dat groepen niet altijd voor strikt urgente meldingen wordt gebruikt en er vaak reacties op berichten komen die niet direct iets toevoegen. Anderen storen zich hier juist weer niet aan.

Een voordeel is dat je persoonlijker contact hebt met directe buren, of personen in je wijk.

Bij WhatsApp bepalen deelnemers zelf of hun bericht voldoet aan de huisregels. Soms ontstaat ruis als berichten geplaatst worden welke niet in de huisregels passen.

Een voordeel is dat gebruik wordt gemaakt van de App ‘WhatsApp’ die veel mensen toch al op hun telefoon hebben staan.

Is er ook een overzicht van de verschillen?

Ja. Via onderstaande link (klik op de afbeelding) kun je het overzicht bekijken.