Even voorstellen…

Beste buren (in Soesterberg),

Fijn dat jullie meedoen met Buurtwacht in Soesterberg.
Graag stellen we ons aan jullie voor. Wij zijn Mark en Hans, buren uit Soesterberg en Soest. O.a. via deze groep zetten we ons in voor een veilig Soesterberg. En we doen dit niet alleen, maar werken samen met beheerders in Soest en Soesterberg en enkele betrokken inwoners in Soesterberg. Mooi dat ook jullie meedoen. Met elkaar hebben we ogen en oren in heel Soesterberg en kunnen we samenwerken aan een veilig Soesterberg.

Soms is het prettig als we een toelichting geven op de groep en de huisregels die daarin van toepassing zijn. We hopen dat via dit bericht duidelijk te kunnen maken. We vinden het altijd jammer als we deelnemers uit de groep moeten verwijderen of als deelnemers uit eigen overweging vertrekken. Daarom is het goed om het doel van de groep voor ogen te houden.

Doel van deze groep
De Buurtwacht WhatsAppgroep is als alarmsysteem bedoeld voor situaties zoals auto- of woninginbraken, diefstallen, vandalisme of voor andere zaken waarbij je snel hulp van buren wilt m.b.t. bedreigende, verdachte en/of spoedeisende situaties. Bel altijd zelf 112 en plaats urgente meldingen in de Buurtwacht WhatsAppgroep (deze groep).

De huisregels kun je nalezen via https://buurtwachtsoest.nl/huisregels/

Op 24 mei 2018 herschreven we onze huisregels en kwam er meer ruimte voor berichten in Buurtwacht groepen.  Goed om te weten is dat we in 2018 de S-A-A-R voorwaarden (wellicht bij sommigen van jullie bekend) hebben verwijderd als expliciete voorwaarde om te mogen melden. We willen de drempel voor het gebruik van deze Appgroep namelijk laag houden. Alle feiten die passen bij het doel van Buurtwacht Soest en ook voor deelnemers in de groep relevant is, kunnen gedeeld worden. Wel blijven we benadrukken dat je wel zelf 112 moet bellen bij urgente situaties! Maar voor dit doel zijn we dan ook en we hopen dat jullie de voor Soesterberg urgente berichten blijven melden.

Wat niet
Berichten welke niet vallen onder de ‘bedreigende, verdachte en/of spoedeisende situaties’ zijn daarmee dus ‘ongewenst’. Hiermee willen we voorkomen dat de groep een praatgroep wordt waarin een breed scala aan onderwerpen besproken gaat worden. Besef dat we graag laagdrempelig blijven, en onder ‘urgentie’ kunnen ook praktische onderwerpen vallen. Een verloren bril, zonder locatie en urgentie… die zien we liever niet in de groep. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, want stel dat die bril nu juist je enige bril op sterkte is en dat je ervan afhankelijk bent… en je kunt de locatie goed aanduiden en je denkt dat een bewoner hem heeft veilig gesteld. Stel dat je dat bericht zou plaatsen o.v.v. de juiste toelichting, dan is er niks aan de hand. Wel hopen we dan dat andere deelnemers geen duimpjes en een hoop goede wensen gaan delen… Dit is zomaar één voorbeeld, maar we hopen dat duidelijk is dat we alle bruikbare voorbeelden niet kunnen uitschrijven.

Misschien is juist dit wel de reden dat we in 2018 de huisregels opnieuw hebben geschreven… wees discreet, respectvol, en deel relevante informatie. En vooral: reageer niet als je niets zinvols te melden hebt!
Stel dat iemand een bericht zonder zinvolle/urgente inhoud plaatst… dan geeft dit het minste overlast als anderen daar niet op reageren. Want hoe mooi kan het ook zijn dat bijvoorbeeld een vermist huisdier gevonden kan worden via onze groep zonder dat dit veel discussie geeft. Wat niet betekend dat je daardoor elk loslopend dier in de groep kunt aankondigen, want daar zijn andere platforms voor. Respecteer elkaar, juist ook als er een bericht geplaatst wordt die niet helemaal voor de groep bedoeld was.
Een grote kans dat we wel eens deelnemers moesten verwijderen die onwenselijk reageren. Toch is dat beter dan dat we iemand verwijderen die ‘per ongeluk’ een bericht in de groep plaatste, die hier niet in thuis hoorde. Lijkt een bericht daarentegen heel duidelijk bewust misplaatst te zijn (politiek / activisme / petities / etc.)… dan is er geen sprake van ‘per ongeluk’ en wordt de deelnemer per definitie verwijderd. Gewoon, omdat we dit met elkaar afspraken.

Verwijderen van deelnemers doen we alleen als dat echt noodzakelijk is voor de stabiliteit van de groep. We verwijderen deelnemers nooit om persoonlijke redenen, maar wij doen dat dan uit respect voor de andere deelnemers die hun deelname aan de groep zoals omschreven in de huisregels graag willen voortzetten. Als we verwijderen, dan doen we dit in de hoop dat anderen blijven. Dit vinden wij een acceptabele reden, en we denken dat dit ook gebaseerd op is de huisregels die we met elkaar afspraken. Als deelnemers geen reacties uitlokken en een berichtje om ‘stilte’ in de groep respecteren, zal er doorgaans echt niemand verwijderd worden.

Vragen
We hopen dat deze wat duidelijkheid geeft. Als dat niet het geval is, wil je ons dan via een privébericht benaderen, en niet via deze groep? Mark en Hans kun je bereiken via de link die je in het WhatsAppbericht kunt vinden.
Groepsoverstijgende onderwerpen nemen we mee naar reguliere overleggen met andere beheerders. En als huisregels niet redelijk zijn, dan brengen we ze ter sprake en zullen ze waar nodig worden aangepast.

Complimenten
Sommigen van jullie doen al vanaf het begin mee met deze groep. Je hebt de piekmomenten meegemaakt, en de momenten dat we elkaar attendeerden op onveilige situaties en gebeurtenissen. Dat je er nog steeds bij bent en mee doet… dat vinden wij top!

Ter informatie
Mocht iemand zich zorgen maken dat er nu een handjevol deelnemers zijn weggegaan… een aantal van hen woont niet meer in Soest en verlaat de groep op deze momenten. Dat is een bekend fenomeen. De anderen benaderen we via een privébericht met de mogelijkheid om de Buurtwacht Soest App te downloaden en ook zij kunnen dus me blijven doen (als ze dat willen).

Ook goed om te vermelden is dat wij als beheerders op de achtergrond vaak contact hebben met personen die berichten plaatsen en zich door ons afgewezen zouden kunnen voelen. We doen dat via een privébericht en dat merk je als deelnemer dus niet op. Zo attenderen we deelnemers soms ook op het bestaan van de sociale appgroep en bieden hen daarmee ruimte om alsnog hun bericht te kunnen plaatsen.

We zoeken ambassadeurs
Misschien is het je opgevallen dat Buurtwacht Soest leden zoekt, maar is het je ook opgevallen dat we ook ambassadeurs proberen te vinden? Het doel is om mensen te vinden voor wie het geen energie kost om zich in te zetten voor een veilig Soesterberg, maar die daar vooral energie van krijgen. Als aanspreekpunt en contactpersoon zet je je in voor je eigen buurt, of een groter deel in Soesterberg. Niet dat we de bestaande WhatsAppgroep dan ineens gaan opsplitsen, want dat zou juist extra energie kosten, maar jouw betrokkenheid kan het verschil maken. Als ambassadeur wordt je door ons betrokken bij overleggen met gemeente of wijkagent, kun je jouw ervaringen inbrengen en motiveren in overleg met de politie, gemeente en toezicht. toezicht (BOA’s).

Als ambassadeur stel je iets van je tijd beschikbaar aan de samenleving. Dat dit enorm gewaardeerd wordt zul je ook daadwerkelijk ervaren als je er achter komt hoe dankbaar veel bewoners zijn dat ze zich bij ons initiatief kunnen aansluiten en via onze kanalen kunnen meelezen en berichten kunnen delen. Als Buurtwacht Soest zoeken we vooral mensen uit Soesterberg die een contactpersoon willen zijn voor onderwerpen die Soesterberg aangaan en bij gelegenheid ook hun tijd beschikbaar willen stellen om ook in Soesterberg zichtbaar te zijn. Je kunt hier denken aan evenementen of markten, ontmoetingsmomenten in de wijk, of gewoon spontaan.

Als ambassadeur hoef je echt niet het aanspreekpunt van de WhatsAppgroep te zijn… je kunt gewoon aanspreekpunt zijn terwijl je in het zonnetje op de markt van Soesterberg staat, of op de achtergrond. Geef zelf aan welke manier het beste bij jou past. Heb je interesse om hier meer over te weten te komen, neem dan contact met ons op via info@buurtwachtsoest.nl.

Samen voor een veilige woonomgeving.

Hartelijke groet,

Mark en Hans

Een gedachte over “Even voorstellen…”

  1. Super, zeer duidelijk. Ik vind het heel fijn dat de groep rustig wordt gehouden, lijkt me een flinke klus met zoveel mensen. Heel fijn dat jullie er zoveel werk in steken en eet zo boven op zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.